Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umrla Mirjana Krizmanić

Obrazovala je generacije, a njezina nastava bila je nezaboravna

Mirjana Krizmanić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
17.03.2024.
u 20:33

Predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju bila je 30 godina, a u mirovini se posvetila prevođenju i pisanju knjiga

Najpoznatija hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, autorica brojnih knjiga i omiljena medijska komentatorica dnevnih aktualnosti Mirjana Krizmanić preminula je danas u 89. godini.

"Profesorica Krizmanić ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj psihologiji. Obrazovala je generacije studenata, a njezina nastava bila je nezaboravna. Predano se bavila znanstvenim radom, objavila je veliki broj znanstvenih i stručnih članaka, bila je u pravom smislu bard kliničke psihologije u Hrvatskoj. Posebno je aktivna bila u vrijeme Domovinskog rata kada je svoj znanstveni i stručni interes posvetila ratnim stradalnicima. I nakon umirovljenja ostala je aktivna pišući knjige koje su uspjele približiti temeljna znanja iz psihologije široj populaciji i koje su postigle do tada neviđenu popularnost. Mirjana je bila odana kolegica, iskrena i britka te empatična i kritična prijateljica. U ime svih nas koji smo imali privilegij biti joj studenti i kolege možemo reći velika hvala za sve što nas je naučila, a naučila nas je da je u redu biti različit, da se uvijek treba zalagati za one koji su u nepovoljnijem položaju, da treba biti iskren i da je psihologija predivna znanost i struka. Beskrajno smo zahvalni što nam je bila učiteljica i kolegica. Profesorice, mirno spavajte", dirljivim riječima oprostila se od starije kolegice psihologinja Nataša Jokić Begić, koja je i prva nasljednica Mirjane Krizmanić na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta.

Naša poznata psihologinja rođena je, inače, u Zagrebu, gdje je i diplomirala psihologiju te doktorirala. Karijeru je izgradila na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a 2000. u trajnom zvanju redovnog profesora odlazi u mirovinu. Predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju bila je punih trideset godina, a u mirovini se posvetila prevođenju i pisanju knjiga. Konstruirala je psihologijske mjerne instrumente i sastavila priručnike za njihovu primjenu, a, kritična, duhovita i pronicljiva kakva je bila, nije se libila ni dnevnih, životnih analiza.

Izvan užeg znanstveno-stručnog područja objavila je knjige Psihološka obrana boraca u posebnim uvjetima, Medo u kolicima, Tolerancija u svakidašnjem životu, Psihologija tolerancije, Tkanje života, Život s različitima. Među ostalima, dobila je Republičku nagradu za znanstveni rad "Božidar Adžija" (1985.), nagradu "Ramiro Bujas" za životno djelo te "Kiklop" za najbolju publicističku knjigu 2009.

POVEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije